דף הבית » #22 – שירת הציפורים

#22 – שירת הציפורים

קריינות:
עמרי גלבר

עמרי גלבר, בן 40, נשוי לנועה ואב לשלושה ילדים, מתגורר ביד חנה שבעמק חפר. בעל תואר ראשון ושני במנהל עסקים. עד 2023 כיהן בתפקידי ניהול שונים בחברות היי-טק ישראליות ובינלאומיות. עמרי הוא היוצר של הפודקאסט הפופולרי לילדים "ילדי טבע" העוסק בנושאי טבע, גאוגרפיה וקיימות. מתוך שאיפה לשלב בין תחום העסקים והיזמות לשמירה על הסביבה, כיום הוא מכהן כסמנכ"ל תפעול במיזם החברתי-סביבתי "שינוע חברתי" הפועל לניצול מיטבי של משאבים קיימים באמצעות פתרונות לוגיסטיים.

צילום: אוריה שדה (פשוש נח על גבעול צמח חרדל השדה)

אתם ילדי טבע ולכן אני בטוח שיצא לכם לקום לטיול מקדם מאוד, בדיוק בשעה שהשמש עולה.
הסביבה שקטה, אין הרבה מכוניות ורב האנשים עוד לא יצאו מביתם. הכל רגוע ושקט. [ציוצי צפורים]

אבל צלילי המלה נשמעים מכל עבר. מזה יכול להיות? יש עוד בעלי חיים הממלאים את היבשה, ולשמחתנו, גם את האזורים בהם אנו חיים. הן מודיעות לנו בזמרה על תחלתו של יום וגם מצינות את סופו בשיר ומקהלה. אנחנו לרב לא חושבים עד כמה העולם היה שקט ומשעמם אם לא היינו שומעים את שירתם היפה של הצפורים.

הי ילדים, מה שלומכם?
שמתם לב שבני אדם, במיחד הורים, כל הזמן מדברים, עכשו למשל אני מדבר, אולי אפלו קצת חופר – ואתם מבינים אותי.
אנחנו בעצם מתקשרים אחד עם השני, ובאפן לא מפתיע גם בעלי חיים רבים מתקשרים אחד עם השני.
היום נכיר את דרכי התקשרת של הצפורים, אולי לא נצליח להבין את דבריהם כמו שלמה המלך עליו מספרים שהיה כה חכם שידע להבין את שפת החיות, אבל נלמד לשים לב לקולות שנמצאים תמיד סביבנו, לקולות הצפורים. [קולות ציפורים- ירגזי בעיקר]
את הפרק כתבה יחד אתי איה מרק, סטודנטית לתאר שני במחלקה לאקולוגיה, אבולוציה והתנהגות באוניברסיטה העברית ואנו מודים לה מקרב לב!

עכשו תגידו את האמת, חשבתם פעם למה צפורים מציצות? האם יש משהו שהן רוצות להגיד?
?אם נקשיב טוב טוב, נוכל בסוף להבין מה הן אומרות? [עוד פשוש מנסר]
בוא נתחיל עם עבדה מענינת, לא כל הצפורים מציצות. יש צפורים שיכולות לציץ כי יש להן אבר מיחד להפקת הקול שנקרא קולן. באמצעותו הן משמיעות את קולות הציוץ. חסידות ושקנאים למשל, אורחים קבועים בתקופת החרף בארצנו, לא מפיקים ציוצים. אבל האמת היא שהן לא כל כך שקטות. החסידות משמיעות קולות באמצעות נקישות המקור. זה נשמע כמו קסטניאטות, תקשיבו רגע [הקלטה של חסידה + מוזיקה], מגניב נכון? שמן בערבית נקרא "לאק לאק", על שם הקול המיחד שהן מפיקות. הקול משמש בעקר את בני הזוג בעונת החזור כאשר החסידה הראשונה שמגיע לקן "מודיע" וקוראת לחסידה (או לחסידה זכר) להצטרף.

נחזור לציפורים מצייצות..
אז על מה הצפורים מצייצות? תנסו רגע לחשב, על מה כבר צפורים יכולות לדבר? על אכל? אולי להתריע מפני סכנה? אולי למצא בן או בת זוג? אולי לשאל אם אפשר לראות טלויזיה או אם יש שקלד בארון?
האמת היא שהכל נכון (חוץ מהשוקולד והטלויזיה כמובן). הקולות משמשים אותן לתקשרת לכל דבר וענין – למשל, לתקשרת מינית – מי ששר הכי יפה ימצא בקלות בן או בת זוג, להכרזה על טריטוריה וקביעת גבולות, להגנה, כי מי שילמד את כל קולות האזהרה יוכל להתחמק בצורה טובה יותר מטרפים, והיום אפלו יודעים שצאצאים יכולים לזהות את הוריהם והורים יכולים לזהות את צאצאיהם לפי הקול. בערך כמו שהורה יכול (אם הוא בוחר בכך) לזהות את ילדיו לפי קולם.

תגידו רגע, אתם זוכרים מה היתה המלה הראשונה שלכם? איך למדתם אותה? איך בכלל למדתם לדבר?
אנו לומדים בעזרת הדרכה וחקוי של הקולות הסובבים אותנו, הקולות של ההורים, של האחים, של חברים, של הגננות בגן…

מי אתם חושבים שמלמד את הגוזלים איך לשיר? האם הם בוקעים מהביצה עם שירים מוכנים או לומדים במהלך החיים? כמו כל דבר בביולוגיה – יש גם מזה וגם מזה ..
אפשר לחלק את הציפורים המציצות ל-2 קבוצות:
ישנן צפורים שבוקעות מהביצה עם היכלת ללמד אסף מסים של מלים כלומר, סט קולות המורש גנטית, אבל זה לא אומר שהן יודעות לשיר כבר מיומן הראשון. הן מתחילות את החיים בלהקשיב לאחד ההורי(ם כי מההורים לומדים הכי ט)וב ומבינות את תבניות הצלילים, הן עוברות לתקופת אמון, ובסופו של התהליך מתעצבת השירה.

לעמתן, ישנן צפורים ממצאניות שמסגלות ללמד ולהגדיל את הרפרטואר שלהן, כלומר, את מגון הצלילים שהן משמיעות במהלך חייהן. גם הן בקעו עם אסף צלילים שהורש מהוריהן, אבל הן ממשיכות ללמד ולחקות צלילים במהלך כל חייהן. יכולות למידה וחקוי התפתחו רק בשלוש סדרות: צפורי שיר – כמו בלבולים, שחרורים וירגז ים, תוכאים, כמו הדררה אשר הגיעה, או יש שיגידו פלשה לאזרונו לא מזמן, ויונקי הדבש היפיפיהי ם.

גם בתוך אותם משפחות של מינים יש הבדלים מאוד גדולים. בתוך משפחת הקיכליים למשל, יש מינים עם סוג שיר אחד בלבד, ויש כאלה עם מעל 100 שירים. במשפחה זו נמצא גם השחרור שמעשיר לנו את הבקר עם צלילים יפהפיים. אחד השיאנים במשפחת הקיכליים הוא קיכלי רונן – קוראים לו רונן בגלל כשרון השירה המרשים. שומעים את שירתו בעקר באירופה, בתקופת האביב – עונת החזור והקנון. אבל גם כאן בישראל, לקראת האביב אפשר מדי פעם לשמע את שירתו המגונת.

בואו נשמע קטע קצר של שירה של קיכלי רונן שאיה הקליטה בתחנה לחקר צפורי ירושלים של החברה להגנת הטבע[. האז]נה
ואו, איזה זמר! מענין מה אמר….. מענין כמה עוקבים יש לו ביוטי וב?

יפה, בינתים הבנו איך ואיזה צפורים מציצות, מה הן רוצות להגיד ואיך הן לומדות לציץ.
מה דעתכם, צפורים ממינים שונים יכולים להבין אחד את השני? תארו לכם שאתם הולכים ברחוב ופתאום אתם שומעים מישהו קורא Danger! אתם לא בדיוק מבינים מה הוא אומר אבל בגלל שהוא צעק זה נשמע שצריך לעצר, ומזל שעצרתם, אחרת ההיתם דורכים בתוך שלולית בץ ענקית!
Danger, באנגלית זה… סכנה. שוה להכיר את המלה הזו נכון?
כך גם לשחרור, לאדם חזה וגם לבלבול כדי לדעת איך ירגזי אומר "נץ!".
אמנם, לכל מין צפורים יש את "השפה" שלהם אבל יש צלילים של מינים אחרים שהם יודעים לזהות, וטו ב שכך!

ותגידו, אנחנו, בני אדם, יכולים להבין מה הצפורים אומרות? אם נשלב תצפית עם האזנה נוכל ללמד את הקשר בין ההתנהגות של הצפור לבין הקולות שהיא משמיעה. למשל, כשישנה סכנה, צפורים משמיעות קולות התגודדות או קולות אזהרה, לפעמים הקולות כל כך ברורים שיש אנשים שיודעים להבחין לפי קול האזהרה איזה טורף מתקרב – נץ או חתול או נחש. לירגזי למשל, יש קול אזהרה מאוד אפיני מפני נץ, שהוא אחד האויבים הכי מסכנים לצפורי השיר.
אצל בולבלים, אנחנו יודעים שיש מלה שנפוצה כמעט בכל הארץ – "טו טי טויו". עדין לא ברור לנו מה זה אומר. האם "טו טי טויו" זו מלה שכלם מבינים? האם את המלים היחודיות של הבלבולים מתל אביב, בלבולים מבאר שבע יבינו? אז יש הרבה דברים שאנחנו עדין לא יודעים.. ולכן חוקרים מכל העולם מקליטים ומנסים להבין תקשרת של צפורים. עד שיגלו מה הבלבולים אומרים, תנסו להקשיב בחצר ביתכם מחר בבקר ואולי תשמעו גם אצלכם איזה "טו טי טויו".

לפעמים, בגלל הסחות הדעת שיש מסביב, אנחנו בכלל לא שמים לב למגון הקולות – ומגון המינים שיש סביבנו. כדי שנוכל להבחין במינים השונים ובקולות מסביב, עלינו להתאים את ההתנהגות שלנו בשטח. כדי להיות יותר מודעים ולהכיר טוב יותר תקשרת קולית של צפורים ועוד בעלי חיים, אנחנו יכולים לנסות לפקח אזנים, להקשיב ביתר תשומת לב, ללכת בצורה פחות בולטת ורועשת, ולהמנע מתנועות מהירות. לאט לאט נגלה עולם מוסיקלי מגון ועשיר של המון מיני צפורים שבכל בקר, עם שחר ממלאות את חיינו בצלילים נעימים.

יא איזה פרק! אני יכול להגיד לכם שאחרי הפרק הזה אני פתאום שם לב לשירת הצפורים בכל מקום ואני בטוח שגם לכם זה יקרה. הפרק הזה היה כל כך מענין שאנחנו נמשיך אותו בהקדם וגם נלמד לזהות מיני צפורים לפי ציוצם, אז יש למה לחכות!
וחוץ מזה, אני מזכיר לכם את להאזין לפודקאסט מדברים מדבר.
מחכים לכם כבר 4 פרקים בנושאים מעניינים מאוד כמו היעלים, עץ השיטה, חולות ודרכים במדבר.
אם כבר האזנתם מאוד נשמח למשוב שלכם, כתבו בעמוד הפייסבוק של מדברים מדבר.

מחקר מוכיח שילדי טבע אמתיים נוהגים לשתף פרקים שהם אוהבים!

עוד פרקים מנושא זה

פרק 22